Hemstädning – hur rengör man köket?

Posted by on


Om man hade ställt frågan “vilket är det tråkigaste rummet att städa?” till den svenska befolkningen hade en hel del troligen svarat köket.

Hur städar man då köket rätt?

Badrummet och köket är två av de rummen som de flesta tycker är de tråkigaste att rengöra. Men samtidigt är de här två rummen de viktigaste att städa på rätt sätt. Just köket är väldigt viktigt att man, både som privatperson och företagare, städar och kanske tar in en städfirma?. En anledning till detta är att det samlas väldigt mycket bakterier i dessa rum, inte minst för att de används ofta.

Dessutom används köket till viktiga saker, det vill säga att förvara och laga mat. Då är det av stor vikt att det rummet kan hållas rent på alla tänkbara sätt, i princip. Men hur ska man gå till väga för att kunna få sitt kök att ständigt vara rent? Det behöver inte vara skinande rent varje dag på året, men åtminstone minimera risken för farliga bakterier och annan smuts.

Ett första sätt är att vara noggrann med kylskåpet. De flesta kan nog känna igen sig att de städar kylskåpet alldeles för sällan, vilket är normalt. Men det är där nästan all mat, framför allt all känslig mat, i bostaden förvaras. Därför ska man se till att regelbundet se över sitt kylskåp. Ett tips är till exempel, beroende på storlek, att försöka gå igenom en del av förvaringsområdet i veckan. Det kan till exempel göras så här: under ena veckan flyttar man ut maten från det nedre facket, andra veckan det övre och tredje veckan i hyllorna. Därefter börjar man om.

Glöm inte de trånga ytorna

Något som inte får glömmas bort är de trånga ytorna i köket. Tidigare nämndes kylskåpets insida, men har man tänkt på vad som ligger under det? Att flytta på det och städa under ibland är direkt nödvändigt. Det här är något som kan göra stora förändringar.

Samma sak gäller under spisen, då matrester och annat kan man hamna där. Men även på själva vitvaran. Det är lätt hänt att det stänker både mat och vätskor under tiden man lagar mat, vilket är naturligt. Men, samtidigt måste man vara noggrann med att se till att hemstäd stockholm blir gjort på riktigt. Man behöver inte torka av varje gång, men det är ett tips. Annars är att varje kväll lite snabbt torka av sin spis, det vill säga översidan av det. På det sättet lyckas man båda hålla det snyggt, men inte minst rent, utan att det blir för mycket jobb.