Hemstädning på rätt sätt 

Posted by on


Hur städar man sitt hem på rätt sätt? Det finns flera olika vägar att gå för den som vill städa sitt hem. Men hur gör man det på det bästa möjliga sättet? 

Se städningen som ett mönster – dela upp den 

Det första man bör göra innan man drar igång med sin städning är att planera det hela. Ska hela huset städas? Bara några rum? Hur ser de rummen ut? När man har koll på vad som ska städas går det att fortsätta genom att faktiskt planera vad som ska göras. 

Se över vilket rum är rimligast att börja. Här kan de flesta göra som de vill, men att börja med det smutsigaste rummet är oftast klokt, av flera anledningar. Till exempel eftersom det finns en risk med att lämna ett väldigt smutsigt rum till slutet, och sedan börja städa; nämligen att det kan föras vidare till andra rum. Dessutom är det psykologiskt. Att göra det värsta jobbet medan man är som piggast är smart. Då känns det lättare ju längre in i städningen man kommer, just eftersom det är mindre jobb att göra i de andra rummen. 

Rengöringsmedel handskar kök

Städa alltid på rätt sätt 

När planeringen är klar och man börjar med städningen är det viktigt att veta vad som måste göras konkret. Att plocka bort onödiga saker är en första prioritet. Man vill varken ha skräp eller andra prylar som ligger i vägen. När bortplockningen av ens eget och/eller andra familjemedlemmars saker är klara kan städningen fortsätta. 

Det görs fördelaktigt med att dammsuga. Man behöver inte göra en extremt noggrann städning varje gång. Däremot är det bra att alltid vara så noggrann som det bara går i sin dammsugning. Damm i stora mängder är nämligen inte bra att ha i sin bostad, och därför bör man få bort det till varje pris. Att kunna minska dammet är också ett sätt som går att göra via förebyggande åtgärder. Till exempel att dra ner på hårsprayen. Men också på sättet som man väljer att designa huset och placera sina möbler. 

En av de viktigaste sakerna med städningen är att spara golvet till sist. Med det innefattas förstås inte dammsugningen, utan att moppa golvet. Det här ska mest ses som en detaljstädning. När allt är klart kommer golvmoppningen in som den berömda kronan på verket. Det är också bra att vara medveten om riskerna att moppa golvet för ofta. Vissa golv tål nämligen inte de starka produkterna och kan ta skada.