Snabbstädning är en särskild gren 

Posted by on


Det händer oss alla då och då, kanske inte minst nu i pandemitider. Vårt hem där vi behagligt hasat runt ensamma i en vecka eller två ska plötsligt få besök. Ju glesare mellan besöken desto viktigare kan det vara att behärska sporten snabbständning. Det är en ovärderlig kunskap när det plötsligt blir bråttom att snygga till där hemma. 

 Först plocket 

Det är som att få nya glasögon när någon bjuder in sig. Plötsligt finns saker precis överallt. Börja därför alltid med plocket. Tidningarna ligger inte alls prydligt på soffbordet sådär som de gör i inredningstidningarna. Ur blomkrukorna sticker det upp en oroväckande mängd märkliga grenar eller blad i gulbruna nyanser och innanför dörren samsas gruskornen med ett gäng skor under den fullastade hatthyllan. Alla galgar är upptagna med jackor som kanske behövs om vädret slår om. Det går som tur är förvånansvärt snabbt att samla ihop tidningarna i en hög, klippa av bruna blad och placera skorna lite prydligare. Vips ser det lite snyggare ut. 

Städa sedan 

I värsta fall är det en solig vårdag så fönster syns i all sin obefintliga glans. Det kan gå att torka av det värsta och sedan dra för gardinerna lite lagom piffigt ifall det inte finns tid för fönsterputs. Med de nyansade krukväxterna framför blir det ganska presentabelt. När det gäller bord eller andra hårda ytor gör solen dammkornen lite väl synliga i solstrimman Damma där om du inte hinner damma överallt. Sedan är det bara golven kvar. Valet av redskap beror på ambition och vilken golvbeklädnad det handlar om. Sopa köksgolv och hall går på nolltid men finns det mattor med i bilden är det enklare att dammsuga.